Leer omgaan met Parkinson

Leren leven met gevolgen Parkinson… hoe doe je dat?
Een training voor patiënt en partner

Behandelzorg start regelmatig cursussen om het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson te verhogen. Het zogeheten Patiënt Partner Educatie Programma (PPEP) leert deelnemers, patiënt en partner, beter om te gaan met de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De cursus is er met name op gericht om psychische en sociale problemen te verminderen.

“De cursus is op korte termijn effectief gebleken om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren”, meldt Gerard Poel, verpleegkundig specialist. “Ook de psychische en psychosociale gevolgen van mantelzorgers kunnen beter worden gemanaged.’’ Gerard geeft de cursus samen met collega ergotherapeut Meriam Wijnker.

Achtergrond
De ziekte van Parkinson is een chronische en langzaam progressieve aandoening die een leven drastisch verandert. De ziekte heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociale gevolgen die zijn weerslag kennen op het leven van de patiënt, maar ook die van de partner. In de medische behandeling is vaak onvoldoende tijd en/of aandacht voor deze ingrijpende gevolgen. In Europees verband is daarom het Patiënt en Partner Educatie Programma ontwikkeld. Deze cursus heeft tot doel om, middels het aanbieden van informatie en het aanleren van strategieën, de psychologische en sociale problemen van patiënt én partner te verminderen en kwaliteit van leven te verbeteren.

Cursusinformatie
De PPEP-cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. De kosten bedragen 100 euro per persoon. “Het programma heeft een positieve invalshoek. Het is gericht op wat nog wel kan, ondanks de beperkingen”, aldus Gerard. “We werken met aparte groepen voor patiënten en partners. Het onderlinge contact met andere patiënten en partners wordt veelal als zeer waardevol beschouwd”. Doordat er met aparte groepen gewerkt wordt, kunnen patiënten of partners ook alleen meedoen met de cursus.

Meer weten
Benieuwd wanneer de eerstvolgende cursus start? Bel voor meer informatie en/of aanmelding naar ons Servicecentrum. Zij zijn op werkdagen te bereiken van 08.00 uur tot 17.00 uur via (072) 575 31 30. U kunt voor meer informatie ook kijken op de website www.ppep4all.nl

Deel deze pagina:   Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Facebook Deel via e-mail Print